Wednesday, June 22, 2011

Re : Dear ______

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I write this entry in respond to this entry.

Click here sini
http://www.blogger.com/img/blank.gif

..................................................
There have been plenty of times and quite a lot of people who told me to watch out for your mouth too because not even u always say what you think but also likes to "mencarut" even while you are carrying ur baby in ur tummy. Kalau sblm ni u pernah cakap takut ur baby get influence by ur nieces and nephews who always mencarut, please bare in mind, the major influence is coming from you yourself.

Pertama, I dont understand y u always highlight about money. Regards the hospital fees and the hutang. Because what matter me most is abang's sikap and attitudes, not the fees. And FYI, as I mention in my blog, abang x pernah ambil tahu pon pasal the fees. And tak pernah discuss or tell me if he cannot afford to pay. But rasional nye..sy faham2 sendiri. That y i said money is not the point.Tapi still hairan, mcm mana dia boleh cakap he already told me the reason and i respond to him " kenapa x bersalin di hospital biasa?". Aiyoo...

Kedua,Kak Anna, I have no right to question you about it.Buat ape la saya nk suruh u bersalin di hospital biasa, sbb kalau saya sendiri pon, sy akan bersalin di swasta.Especially this is ur 1st child..Even if abang cannot effort, I know ur parent is more than enough to support the fees.Yg sy tau abang yg reply sms suruh sy bawa ayah di Hospital biasa rather than go to Pantai.

Ketiga,Regarding hutang.. rasanya da explain dlm sms aritu. Sy harap ayah dapat pergi tunaikan haji selewat2nye hujung tahun depan. Sbb ikut perancangan tahun lepas ayah dan Ummi pegi haji, tp terpaksa postpone. So, harap lepas ni xde postpone2 lagi.. Sy taknak terkilan mcm arwah Ummi.. Memang ajal maut ditangan Allah.Sy paham tu. Tp kalau boleh biar lah sume nye da ready.

Keempat,kalau Kak Anna tanya apa kena mengena dgn sy? who said xde kena mengena?? He is my father. My only dad..i don't know about you. But for me..i will do everything for him.

Kelima pasal commitment..sy nk ckp kat sini..everybody have their own commitments. It is how you manage its.

Keenam, Sy tak pernah terfikir if kak anna had influence abang because i know my brother well.

Ketujuh, Sy tak pernah tunggu sume org berkumpul then menyalak macam anjing to abang in front of everyone. Even masa sy tak cukup duit di hospital, saya tarik abang ketepi to ask if he has some money to top up. But, he choose to keep silent and keep distance from me, pergi minum kat starbuck ground floor Pantai Hspital. Ape tu? So again, saya paham2 sendiri, dia xde duit kot.

Kelapan, There are many other ways to support ayah's while he is in need. Fine..if abang xde duit for the fees. Tp as anak sulung, dia boleh beri moral support, luangkan masa, show his caring, jumpa doktor, cari alternative way or second opinion, tolong ayah jaga adik2 lain, tolong picit2 ayah,do laundry, urut dada, tanya if he need anything,and bla bla bla...rather than dtg melawat just untuk tunjuk muka j. Again..it is not about fees darling...its about attitude. Dan sy doakan dia rasa apa yg ayah rasa supaya dia sedar. Org kata..bila org berbudi..kita berbahasa.Bila org buat baik..kita balas la dgn kebaikan.Bila abang susah, ayah tolong, i aspect abang to do the same masa ayah susah.

Kesembilan, tanggungjawab abang bukan hanya untuk ayah. Juga pada ibu dan bapa mertua.Sama jugak...bila org buat baik..balas la dgn kebaikan.

Kesepuluh, this is my last comment. Cakap lah ape pon.. kata lah ape pon yg u nak kata..I will not respond anymore. Lepas ni,hanya nk tengok dan tunggu j.Sorry if i cross your line sbb doakan abang. Don't worry darling, Allah tu Maha Adil lagi Maha Bijaksana. Doa seorang ibu tu lebih dasyat dari segala doa.Itu da tertulis dalam AlQuran.Tp setiap perkataan itupon dikira satu doa. Mungkin Allah akan beri pengajaran kepada abang dalam keadaan yg berbeza suatu hari nnt.Siapa tahu kan?Tp saya memang berdoa dia dapat tahu dan sedar suatu hari nnt.

Akhir sekali, renungkan lah mutiara kata :

Kita minta kepada ALLAH setangkai bunga segar,
DIA beri kaktus yang berduri.
Kita minta rama-rama,
diberi ulat yang berbulu.
Namun kemudian kaktus itu berbunga indah
dan ulat itu menjadi rama2 yang cantik.

Itulah jalan ALLAH,
“tidak memberi apa yang diharapkan,tapi yang diperlukan. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala yg terbaik buat hambaNya.”

4 comments:

Ezzah Aziz said...

Eja...sabar sayang..

Little Lizzy said...

Terima Kasih Mak Ngah.. <3

sweetlittleneil said...

This is how you should react..!! Be strong!

Little Lizzy said...

TQ.. ;)