Tuesday, March 23, 2010
Blueberry Cheese Tart - The 1st trial..
****************
~ recepies taken from myresepi.com from the owner haz_amon. Thank you!!
Okey..bahan2 dan cara2 seperti dibawah:
Bahan-bahan ( 10 biji ) ~~~~ my one, since I used the aluminum foil cup yg kecik2 cumel tu...so, I dapat lebih dari 36pc's
Bahan untuk Sweet Pastry:-
125 gm mentega / margerin
60 gm gula aising
1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
240 gm tepung gandum ~~~~~~ Cik Little Lizzy Me agak2 j tepung. Masukkan tepung sket2 sampai jadi doh
~~~~~~ Untuk kasi pastry jd lebih rangup, Cik Little Lizzy tgk kat tv n baca, Sblm bakar tu, elok lah simpan kat freezer sekejap. Masukkan doh td dlm plastic bag. Then simpan dlm freezer 15-20 min. Hasilnya, bila da 2hari dlm freeze tu pon bila mkn still rasa rangup juga. Tp kena simpan dlm airproof food container la ye.
Untuk buat pastry shells tu, I just roll out pastry on a lightly floured tabletop. Ikut ketebalan yg u ol suka. Cut out circles to fit tart moulds ( the aluminum foil tart tu ), then press and trim the edges. Sblm bakar, cucuk2 sket base tu dgn garpu .~~~~~~~
Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
250 gm cream cheese ~~~~~ Me guna phildephia
50 gm gula aising ~~~~~~ gula pon agak2 j. Sbb xmo manis
20 gm mentega (lembutkan)
1/2 sudu besar perahan lemon
1 biji telur (gred B)
Blueberry pie filling ~~~~~ Me x guna pie filling, guna jam blueberry j. Sedap juga!!
~~~~~~ kalau nak add whipping cream pon boleh. Sket jer, jgn bnyk sangat. Dlm 20g ok da.~~~~~~
Cara-cara
1.Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
2.Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart. ( Owh, dekat pastry ni, cik little lizzy masukkan secubit garam. Skeettt j taw. Bukan nk kasi masin..tp nk kasi dia rasa lemak2 sket.)
3.Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
4.Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit. ( Untuk buat marble effect, swril the blueberry filling using the "garpu" or "lidi satay". Tarik2 la ikut creativity masing2. Hehe.. Since I guna Blueberry jam, susah sket nk buat corak2 ni sbb texture jam tu x lembut mcm bluberry filling. )
Okey...senang j kan??
Selamat mencuba!!
Nota kaki Little Lizzy : Sedaaaaaappp resepi ni. Boleh try bnyk kali. Hehehe...
Pada yg baru 1st time nk try tu, guna la aluminum foil cups tu dulu. Murah jer.. 36pc's RM2.99 kat Giant. Kalau nk beli acuan yg betul terus pon ok gak..boleh buat selalu2 kan. ;D
No comments:
Post a Comment
Nota kaki kamu kamu