Wednesday, February 23, 2011

Ikan Masak Ompok

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Resepi Ikan Masak Ompok

Actually I got this resepi from Myresepi.com. Then I did ask my cousin which her mom has Kampar's blood. Ompok is one of masakan yg spesel untuk orang2 kampar. Dia macam masak asam rebus tu..but a bit thick and its not using the Kesom leaf not bunga kantan.

Bahan2 :

6 ekor ikan kembung (saya pilih yg besar)
2 ulas bawang besar
15 ulas bawang kecil
8 ulas bawang putih
6 batang serai
2 helai daun kunyit
2 sudu besar cili giling (kalau suka pedas, sila tambah ek)
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam kasar
6 keping asam gelugur

Cara- cara :

1.Bawang besar/kecil/putih + cili giling dikisar halus
2.Sementara bahan2 tu diblender, susun bahan dalam periuk, susun serai dulu, kemudian letakkan ikan atas susunan serai, letakkan daun kunyit
3.Susun selapis demi selapisan hingga selesai
4.Tuangkan bahan2 yg diblender tadi, masukkan garam, serbuk kunyit & asam gelugur. Tambahkan air hingga separas ikan.
5.Masakkan dengan api kecil, lagi lama di masak, lagi sedap sebab perisanya sebati dgn daging ikan tu.

I da try...sedap.. Tp instead of bahan2 tu dikisar, I tumbuk dgn lesung batu j sbb mesin blender xde. So, bahan2 tu kasar la. kalau dikisar halus lagiiii sedap. Yumm..

Ok, inilah hasil 1st try saya. ( Derhaka pada resepi asal. Sbb serai x bnyk kat dapor..ada 3 batang j.. So, Cik Lyzz pon apa lagi..hiris halus2..then tumbuk sebatang serai.. dgn bahan2 tumbuk yg lain. Lagi dua serai ketuk mcm biasa. Tu pasat la jadi ini macam.. serabut j kan? Tp sedappp...nyum2.)



Sepatutnye dia jadi mcm ni.. smooth jer kuah nye.. haha ( gambar dr google.com )

No comments:

Post a Comment

Nota kaki kamu kamu