Sunday, November 28, 2010

Homemade meatball chenta..

~~~~~~~~~~~~~~~~


Xtvt cik lyzz during wiken..sebenarnye teringat nk mkn Swedish Meatball kat IKEA tu.. terus cik lyzz bergoogle walk cari resepi yg sesuai. So, jadi la meatball Chenta ni.. sesuai untuk dd mkn time balik dr class nnt. For his tea time.. ;D



Versi goreng untuk minum petang..
Cik Lyzz buat dua versi.. 1st versi rebus.. 2nd versi goreng. Yg rebus tu Cik Lyzz nak masukkan kat dalam sup sayur for dinner nnt.. yebba yebba!!

Versi rebus untuk sup sayur mlm nnt..


Sape2 yg berminat nk cuba..leh try resepi berikut:

500g daging cincang

3tbs tepung jagung

2tbs tepung ubi

1/2 tbs paper

Garam secukup rasa

1/2 ulas bawang besar – ditumbuk halus

Kalau suka boleh tambah serbuk perasa. ( Cik lyzz tambah kiub ikan bilis separuh )

Cara Penyediaan:

1. Gaul rata semua bahan2 dan perap sebentar.
2. Bulat2kan adunan menjadi bebola kecil.
3. Panaskan air hingga mendidih dan rebus bebola.Angkat dan toskan.
4. Boleh di makan begitu saja, di goreng atau di gunakan sebagai masakan seperti spegeti, bakso dll.

** untuk goreng Cik Lyzz..celupkan dgn telur dan golek2 kan dgn bread crumb b4 goreng. Goreng sampai kuning keemasan.. angkat dan tos kan sblm di hidang..



No comments:

Post a Comment

Nota kaki kamu kamu