Friday, July 1, 2011

Asam pedas ikan jenahak..resepi melaka mari..

Published with Blogger-droid v1.6.8


Ikut resepi Mak Ngah. Wuisy...memang terangkat. Asam pedas ni lain macam sikit sbb x guna daun kesom or bunga kantan. Tp memang best.. must try recipe. Ikot sebijik2 taw..jgn derhaka pada resepi. nnt x jadi..

Kalau nk tgk resepi asal sila la melawat blog Mak Ngah saya DISINI

Bahan bahan:
Beberapa ketul ikan ( Cik Lyzz beli 2 ketul j kat Giant, Bukit Antarabangsa RM11 )
Cili mesin ikut suka nak pedas
5 ulas bwg merah* ( Cik Lyzz guna 2 ulas bawang besar sbb xde bawang kecik. Hihi )
3 ulas bwg putih*
sedikit halia* ( Cik Lyzz pakai dlm 1/2 inchi j )
sedikit belacan*
satu sudu lada hitam*
satu sudu rempah kari ikan
asam jawa semangkuk
satu sudu kecil halba

Cara 2:

Bahan yang tanda * di tumbuk atau kisar..tumis bahan tumbuk sampai garing bersama serai yang diketuk. Masukan cili mesin bersama rempah kari sampai garing. Masuk kan air asam jawa dan sayur terung.  Biar mendidih masukkan garam, gula dan perasa...lepas tu masukkan ikan..biar seketika kemudian tutup api.

Try la... memang sedap. En suami pon siap suruh simpan kuah balance tu untuk mkn lagi. ;)

2 comments:

  1. muahahahaha....itu resepi nenek alang lah....mak ngah follow mcm eja juga...

    ReplyDelete
  2. Ok la tu...resepi turun temurun. ;)

    ReplyDelete

Nota kaki kamu kamu