Wednesday, July 6, 2011

Biskut Tart Nenas Bentuk buah..

~~~~~~~~~~~~~~

Permintaan DD..dia nk mkn tart nenas bentuk landak katanya. Tp nk base dia rangup n melt in mouth.

Cik Lyzz pon google walk la apa lagi.. then, after da puas hati Cik Lyzz pilih resepi dari sini. Terima kasih la pada Kak Ina empunya resepi. Tp Cik Lyzz derhaka sikit2 sbb ikut bahan yg ada kat dapur j. Lg pon xde scale nk timbang guna gram. Hihi.. main agak2 j la.

Inti nenas Cik Lyzz beli kat Giant j.. then bulat2 kan ikut besar mana kita suka. Yg tu DD punya part.

Bahan2 untuk base dia. Dapat dalam 35-40biji. Pandai2 la double up the recipe ye.

125gm butter - 1/2 Buttercup
30 gm gula aising - lebih kurang 1 1/2 sudu besar.
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanila
1 1/2 cawan tepung gandum* - Kalau adunan terlembik, boleh tambah tepung gandum lagi. Cik Lyzz campur sikit dgn tepung superfine. Nak kasi dia ringan dan rangup. At the same time dia melt in mouth. ;)
30 gm tepung jagung* - 1/2 cup
20gm tepung kastad* - kurang sikit dr 1/2 cup
sedikit garam halus
* ayak
Sedikit pewarna kuning ( Optional )

Cara2 :

1. Kacau butter with icing sugar sampai sebati.. ( pakai senduk kayu j.. xyah pakai mixer ).
2. Masukkan egg yolk, garam, pewarna kuning dan vanilla essence. Kacau lagi hingga betul2 sebati.
3. Dalam bekas lain, gaul rata bahan2 bertanda *. Ayakkan.. Cik Lyzz x ayak pon.. hihi..
4. Masukkan bahan2 kering kedalam butter td.. sedikit demi sedikit dan jadikan doh. Jika lembik masukkan sikit lagi tepung gandum.

Untuk cara2 nk membentuk tart nenas bentuk landak ni.. Cik Lyzz ikut step dr blog ni pulak.

TQ Rai.. ;P

InsyaAllah jadi..

Selamat mencuba!!

Last but not least...enjoy the picture of the making of our tart.. hehe



DD give a hand to help me



Tadaaaaaaaaaa..... this is what he has done.. TQ sayang.. ( Sila abaikan size yg x sama besar tu.. hehe )



Ok..da siap da bentukkan dia mcm ni. Tunggu nk sapu telur kat atas dia sket..kasi lawa jelita..


Italic



Ready untuk masuk dlm oven..



Ni la rupe dia bila da siap bakar..

2 comments:

  1. wah cantik....kena belajar buat ni...jual 50 biji berapa rm...nak tempah...atuk suka makan sampai bawa masuk balang dlm bilik...

    ReplyDelete
  2. Nnt la eja buat ye untuk mak ngah n atok.. Hihi..Nnt masa Wan graduate nnt singgah la amik biskut ni kat KL ok. Xyah nk beli2 la.. tak tau la rasa sedap ke tak sedap untuk mak ngah.. hihi..

    Ni sebab tgh demam lagi ni.. demam oven baru..camni la. Sok2 da baik demam sejuk la oven tu. Huhuhu ;P

    ReplyDelete

Nota kaki kamu kamu