Friday, November 18, 2011

Resepi Bubur Sum Sum


~~~~~~~~~~

Salam... Arini Cik Lyzz nak kasi resepi la. Resepi ni simple j... tp best tau!
Lebih2 lagi kalau dimakan sejuk2... rasa lembut j berlari2 ke anak tekak.. dengan rasa dia yg lemak2 masin.. tambah pulak dengan kemanisan air gula melaka tu.. pergh.. nyumm. ;D

Desert ni sesuai dimakan bila2 masa.. sebagai desert la kan.. x pon sebagai snack masa tgk tv pon sedap jugak. X sedar j dah habis bermangkuk mangkuk kann?? Hehe.. Untuk sesiapa yg xde selera nak makan, pon amat sesuai kita jamu Bubur Sum2 ni pada mereka. So, kalau ada sape2 yg demam..rasa tekak pahit n tak lalu makan.. boleh la hidangkan bubur sum sum ni sebagai pembuka selera ye. InsyaAllah laju la dia makan.....

Ok, meh intai resepi Bubur Sum Sum ni..

Cik Lyzz ambil resepi dari blog AnaWahid :
Terima kasih ye.. Lawa bubur sum sum dia. Color hijau lagi.. hihi

Bahan2 :
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
sedikit garam
1 sudu besar tepung jagung
Jus Pandan/pewarna hijau (Cik Lyzz x bubuh )

Air gula :
1 ketul gula melaka ( Cik Lyzz guna 2 ketul )
sedikit gula pasir ( optional )
2mug air
1inc kayu manis ( Cik Lyzz x bubuh )
2kuntum bunga cengkih ( Cik Lyzz x bubuh )
Daun pandan ( Cik Lyzz tambah )

* Masak semua sampai pekat. Tutup api dan biarkan sejuk.

Cara2 :

1. Masukkan semua bahan Sum Sum dalam periuk. Masak dengan api sederhana dan jgn berhenti mengacau sampai dia masak & berkilat. ( Cik Lyzz kacau pakai whisk )
2. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan sejukkan.
3. Chill dlm peti ais sebelum serve. Siap.

2 comments:

  1. mana gambar cik lyzz...nanti tolong buat masa mngah turun KL tau

    ReplyDelete
  2. Gambar nnt post.. Tunggu jadi housewife start esok.. hi hi hi

    ReplyDelete

Nota kaki kamu kamu