Sunday, June 26, 2011

Egg caremal pudding

Nahhh....for tea time this sunday. Later Cik Lyzz update recipe ok.. Layannn gambar dulu. Muahaha
Published with Blogger-droid v1.6.8


Bahan- Bahan
A
5 biji telur
1 sdk essen vannilla

B
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin susu cair ( Cik Lyzz replace dgn fresh milk )
1 tin air ( Letak lebih kurang 1/2 cawan)
1 sdb tepung kastad
Cik Lyzz tambah garam secubit. Bukan nk kasi dia rasa masin.. cuma nk kasi rasa lemak2 manis.

C
3 sdb gula untuk caramel

Cara-cara
1. Tuang Gula dr bahan C dlm loyang ukuran 8-9inch. Panaskan diatas api sampai separuh hangus. Jadikan Caramel. Kemudian sejuk dan ketepikan.
2.Campurkan telur dan essen vanilla..kacau sekadar sebati
3.Campurkan kesemua bahan dlm B ( Cik Lyzz campur semua bahan2 A and B dalam blender dan blend dlm 10 sec ) Hehe..
4.Campur bahan A dlm B dan tapiskan kedalam loyang yang mengandungi caramel tadi.
5.KUkus selama 20-30 nminit dgn api sederhana besar.
6.Best serve while cold.

Sumber resepi dari google blog.

Friday, June 24, 2011

Soft Cotton Japanese Cheese Cake Cik Lyzz

~~~~~~~~~~~~

Published with Blogger-droid v1.6.8


( Nampak tak top dia mcm hangus sikit.. hihi..masa mula2 tu da cantik golden brown.. lepas tangkap gambar, Cik lyzz simpan balik dlm oven untuk kasi dia rehat.. bukak pintu oven sikit supaya x terkejut perubahan suhu yg ketara...tp, oven baru Cik Lyzz ni x sempat berkenalan sgt.. sekali bukak da hangus sikit.. xpe la..sib baik sikit j.. Untuk yg akan dtg..sila rajin2 tutup top dia dgn aluminium foil ye kawan2.. )

Published with Blogger-droid v1.6.8


( Ni slice fresh from oven.. untuk DD...x sabor nk tunggu Cik Lyzz chill kan dulu dlm fridge.. Nak tunjuk closed up texture Japanese Cheese Cake Cik Lyzz ni.. Alhamdulillah...1st try yg x menghampakan.. Yummy..!! Tp da manis..x leh la nk serve dgn blueberry kat top dia..)

Ingredients:

140g/5 oz. fine granulated sugar
6 egg whites
6 egg yolks
1/4 tsp. cream of tartar
50g/2 oz. butter
250g/9 oz. cream cheese
100 ml/3 fluid oz. fresh milk
1 tbsp. lemon juice
60g/2 oz. cake flour /superfine flour
20g/1 oz. cornflour (cornstarch)
1/4 tsp. salt

Instructions:

1. Melt cream cheese, butter and milk over a double boiler. Cool the mixture.
Fold in the flour, the cornflour, egg yolks, lemon juice and mix well.

Published with Blogger-droid v1.6.8


2. Whisk egg whites with cream of tartar until foamy. Add in the sugar and whisk until soft peaks form.

Published with Blogger-droid v1.6.8


( soft peak is when the little tips kind of droop when you make a peak with a whip or fork, stiff is when they stand up and stay there. Mcm dlm picture ni.. eh, pandai2 j ajar org..hehe..rs nye betul la ni. Anybody, do correct me if i'm wrong..Cik Lyzz ni blaja x pakai cikgu..cikgu cyber j..)


3. Add the cheese mixture to the egg white mixture and mix well. Pour into a 8-inch round cake pan (Lightly grease and line the bottom and sides of the pan with greaseproof baking paper or parchment paper).

4. Bake cheesecake in a water bath for 1 hours 10 minutes or until set and golden brown at 160 degrees C (325 degrees F).

Makes 1 (8-inch) cheesecake, 12 servings.

Sumber dari : www.dianasdesserts.com

Thursday, June 23, 2011

Common foods and their conversion from cups to grams.

~~~~~~~~~~~~~

For those yg mcm Cik Lyzz xde penimbang boleh la ikut sukatan ni.
So far Cik Lyzz try ok j..
Nnt2 bila da terror masak boleh beli penimbang digital pulak.. Skang ni just main2 release tension j..x yah la beria kan. Tp Cik Lyzz happy sbb da beli Oven baru.. Hoyehh!! thanks DD.

Here are a few common foods and their conversion from cups to grams (notice how much the weight varies!):
Granulated sugar: 1 cup = 200 grams
Brown sugar: 1 cup, packed = 220 grams
Sifted white flour: 1 cup = 125 grams
White rice, uncooked: 1 cup = 185 grams
White rice, cooked: 1 cup = 175 grams
Butter: 1 cup = 227 grams
Almonds, slivered: 1 cup = 108 grams
Oil: 1 cup = 224 grams
Maple syrup: 1 cup = 322 grams
Milk, non-fat: 1 cup = 245 grams
Milk, sweetened condensed: 306 grams
Broccoli, flowerets: 1 cup = 71 grams
Raisins: 1 cup, packed = 165 grams
Milk, dry: 1 cup = 68 grams
Yogurt: 1 cup = 245 grams
Water: 1 cup = 236 grams
Confectioners sugar: 1 C = 110 g
Cocoa: 1 C = 125 g


Sumber dari wiki.answers.com.

Simpan kat blog..supaya senang nk refer balik nnt.

Nota Little Lizzy : Hope boleh jadi panduan sape2 nk try masak kek ke..cookies ke..tp xde scale. Guna cup j.. Nan ado.

Untuk percubaan kek pertama guna Oven baru Cik Lyzz tu..Cik Lyzz try buat Soft Cotton Japanese Cheese Cake. Nyum2.. tidak menghampakan. Nnt Cik Lyzz post resepi n cara2 nk buat.

Daaa..

Wednesday, June 22, 2011

Re : Dear ______

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I write this entry in respond to this entry.

Click here sini
http://www.blogger.com/img/blank.gif

..................................................
There have been plenty of times and quite a lot of people who told me to watch out for your mouth too because not even u always say what you think but also likes to "mencarut" even while you are carrying ur baby in ur tummy. Kalau sblm ni u pernah cakap takut ur baby get influence by ur nieces and nephews who always mencarut, please bare in mind, the major influence is coming from you yourself.

Pertama, I dont understand y u always highlight about money. Regards the hospital fees and the hutang. Because what matter me most is abang's sikap and attitudes, not the fees. And FYI, as I mention in my blog, abang x pernah ambil tahu pon pasal the fees. And tak pernah discuss or tell me if he cannot afford to pay. But rasional nye..sy faham2 sendiri. That y i said money is not the point.Tapi still hairan, mcm mana dia boleh cakap he already told me the reason and i respond to him " kenapa x bersalin di hospital biasa?". Aiyoo...

Kedua,Kak Anna, I have no right to question you about it.Buat ape la saya nk suruh u bersalin di hospital biasa, sbb kalau saya sendiri pon, sy akan bersalin di swasta.Especially this is ur 1st child..Even if abang cannot effort, I know ur parent is more than enough to support the fees.Yg sy tau abang yg reply sms suruh sy bawa ayah di Hospital biasa rather than go to Pantai.

Ketiga,Regarding hutang.. rasanya da explain dlm sms aritu. Sy harap ayah dapat pergi tunaikan haji selewat2nye hujung tahun depan. Sbb ikut perancangan tahun lepas ayah dan Ummi pegi haji, tp terpaksa postpone. So, harap lepas ni xde postpone2 lagi.. Sy taknak terkilan mcm arwah Ummi.. Memang ajal maut ditangan Allah.Sy paham tu. Tp kalau boleh biar lah sume nye da ready.

Keempat,kalau Kak Anna tanya apa kena mengena dgn sy? who said xde kena mengena?? He is my father. My only dad..i don't know about you. But for me..i will do everything for him.

Kelima pasal commitment..sy nk ckp kat sini..everybody have their own commitments. It is how you manage its.

Keenam, Sy tak pernah terfikir if kak anna had influence abang because i know my brother well.

Ketujuh, Sy tak pernah tunggu sume org berkumpul then menyalak macam anjing to abang in front of everyone. Even masa sy tak cukup duit di hospital, saya tarik abang ketepi to ask if he has some money to top up. But, he choose to keep silent and keep distance from me, pergi minum kat starbuck ground floor Pantai Hspital. Ape tu? So again, saya paham2 sendiri, dia xde duit kot.

Kelapan, There are many other ways to support ayah's while he is in need. Fine..if abang xde duit for the fees. Tp as anak sulung, dia boleh beri moral support, luangkan masa, show his caring, jumpa doktor, cari alternative way or second opinion, tolong ayah jaga adik2 lain, tolong picit2 ayah,do laundry, urut dada, tanya if he need anything,and bla bla bla...rather than dtg melawat just untuk tunjuk muka j. Again..it is not about fees darling...its about attitude. Dan sy doakan dia rasa apa yg ayah rasa supaya dia sedar. Org kata..bila org berbudi..kita berbahasa.Bila org buat baik..kita balas la dgn kebaikan.Bila abang susah, ayah tolong, i aspect abang to do the same masa ayah susah.

Kesembilan, tanggungjawab abang bukan hanya untuk ayah. Juga pada ibu dan bapa mertua.Sama jugak...bila org buat baik..balas la dgn kebaikan.

Kesepuluh, this is my last comment. Cakap lah ape pon.. kata lah ape pon yg u nak kata..I will not respond anymore. Lepas ni,hanya nk tengok dan tunggu j.Sorry if i cross your line sbb doakan abang. Don't worry darling, Allah tu Maha Adil lagi Maha Bijaksana. Doa seorang ibu tu lebih dasyat dari segala doa.Itu da tertulis dalam AlQuran.Tp setiap perkataan itupon dikira satu doa. Mungkin Allah akan beri pengajaran kepada abang dalam keadaan yg berbeza suatu hari nnt.Siapa tahu kan?Tp saya memang berdoa dia dapat tahu dan sedar suatu hari nnt.

Akhir sekali, renungkan lah mutiara kata :

Kita minta kepada ALLAH setangkai bunga segar,
DIA beri kaktus yang berduri.
Kita minta rama-rama,
diberi ulat yang berbulu.
Namun kemudian kaktus itu berbunga indah
dan ulat itu menjadi rama2 yang cantik.

Itulah jalan ALLAH,
“tidak memberi apa yang diharapkan,tapi yang diperlukan. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala yg terbaik buat hambaNya.”

Monday, June 20, 2011

my super dad

Published with Blogger-droid v1.6.8


Published with Blogger-droid v1.6.8

father's day

Published with Blogger-droid v1.6.8


Published with Blogger-droid v1.6.8


Published with Blogger-droid v1.6.8

Tuesday, June 14, 2011

Happy Father's Day, Ayah.. you are Super Dad!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sooo sorry for not to update here for so long.

Been busy and no mood to write.

There's a lot of thing happen during April till May.

1st of all the bad news of a sudden death of my late beloved mother..really give a huge impact to us. Makes me feels more responsible to my parent and siblings especially those yg masih sekolah tu. Life goes on.. and now I know who really will be by our side when we in need, and who are just be by our side when they in need of something. Terima Kasih Tuhan untuk tunjukkan siapa dia..orang2 yg berada di sekeliling saya. Untuk ayah, semoga kuat kan semangat. InsyaAllah, selagi eja leh tolong ayah...sedaya upaya eja akan tolong. Biar bergolok bergadai sekalipon.

Selepas kisah duka..penuh hitam dan gelap tu..ayah x sihat. I am very2 panic. No no..i am not complaining..dont get me wrong..saya tahu pasti ada hikmah dan alhamdulillah all of these was end and i know what is the hikmah beside all these... Cuma nk put in this blog supaya saya ingat masa2 suka duka dan sentiasa berpijak di bumi yg nyata. Brought ayah to Pantai Hospital, Bangsar for full medical check up. Then, after a few check up with 3 different specialist, then we know axactly what is ayah's suffering for all these time. Nama sakit dia Esophageal Stricture or Achalasia Cardiae which effect the ability of the esophagus to move food toward stomach. Kesian sangat..since the last 2 week ayah memang fail to eat anything.Even cannot swallow any liquid pon. So, everyday he's getting weaker. Sampai kurus kering, dihydrate and pucat lesi.. Ayah at that time asyik sebut pasal mati j. Sedih sangat. Me masa tu x tau nk mintak tolong sapa..untuk kos rawatan dan operation, untuk tanya2 pendapat doktor2, 2nd opinion dr luar, untuk tanya kesan sampingan, atau pon is there any side effect etc..Sy ada ramai adik beradik, tp saya hanya buat tu sorang2. Satu experience baru untuk saya. masa tu main redah j masuk bilik doktor specialist. Bila doktor kata ada side effect acidic yg merbahaya n boleh jadi kanser, saya melompat n tanya2 doktor lain untuk alternative way. Kos consultation and all sy carik sendiri. Malah, urusan adik2 kat kampung pon saya uruskan. Kebetulan adik bongsu demam. Alhamdulillah.. semua Allah permudahkan. Rasa macam saya anak sulung dlm keluarga. Abang x pernah tanya langsung pasal how to get the fund, sape nk gilir2 jaga ayah kat hospital..what doktor said? for the operation, what is the side effect if any? any other alternatif way beside the operation? ape consequences yg akan berlaku? is it high risk? No....xde semua tu..Dalam mimpi pon tak pernah berlaku.. In fact, sape nk jaga adik2 while me taking care of ayah at hospital pon dia tak tanya.. And masa ayah da terlalu lemah, dia tak tanya pon how ayah nk datang KL from Perak? Sampai kan ayah terpaksa mintak tolong jiran hantar kan dia ke KL. And Last, jiran tu kena balik sendiri.. And yes, he did come to visit ayah at hospital, after working hour. and just drop by. Tu pon duduk jauh2 dr ayah.. ayah pulak yg asyik tanya pasal keadaan dia..what happen to him? any prob? Sedih tgk ayah risau takut2 ayah ada salah dgn abang. I am very2 upset.. tp hidup mesti terus dan hadapinya dgn senyuman.

Sy harap suatu hari nnt dia juga rasa seperti yg ayah rasa. Sayu hati saya setiap kali melihat air mata ayah bergenang dgn sikap abang. Saya tak doakan dia sakit.. tp sy nak dia rasa mcm mana hati seorang ayah bila anak buat mcm tu pada dia. Saya nak dia rasa mcm mana hati ayah rasa bila dia merajuk satu ketika dulu dgn ayah dan ambil keputusan untuk tidak balik kg n tanya kabar ayah untuk beberapa tahun.. sy nak dia rasa itu.Pasal xnk sambung belajar, pasal xnak stay kerja, pasal kawen..dan yg terbaru pasal ayah sakit..etc. Sy nak dia rasa semua yg ayah rasa.. sy tak nak Allah beri lebih dari apa yg dia buat sekarang terhadap ayah..tp cukup la setimpal dgn apa saja yg dia buat.. termasuk juga segala kebaikan yg dia buat. Sy nak dia rasa.. itu doa saya.

Detik waktu itu sangat perit. Sy exhausted sampai terpaksa bahagikan masa dirumah, dgn adik demam mlm2, di hospital dan juga di opis. Ada satu hari, Sy kena sampai hospital pukul 7am untuk dengar apa doktor cakap masa lawatan doktor waktu pagi, petang sy pergi kerja untuk siapkan outstanding and urgent matters..sy ingat sy kuat.. semangat memang kuat, tp badan saya lemah sampai pengsan di ofis. Dalam masa sy pergi kerja..suami amik cuti untuk jaga ayah. ( terima kasih syg. Tuhan j boleh balas jasa syg. ).tp semua itu sudah jadi kenangan indah buat saya. Saya kenal suami saya yg sangat supportive. Saya ada kawan2 yg banyak membantu dari segi kewangan dan moral support.Sy ada Makcik2 yg caring..mak usu dan pak usu yg pergi jumpa ustaz sampai pukul 11 mlm..mak long yg tolong buatkan ayah bubur sum sum.. dan x lupa hari2 dtg melawat pagi dan petang...dan sy ada adik2 di sekeliling sy. Sy juga bersyukur sbb Allah beri peluang untuk saya berbakti pada ayah. Sbb sy x dpt peluang itu untuk arwah mak dan ummi.


After all, ayah da semakin baik sekarang. Alhamdulillah..terima kasih Allah diatas nikmat kesihatan yg Engkau berikan.

Nota : saya masih lagi menunggu dan lihat sejauh mana dia dapat kotakan janji dia pada saya untuk ayah..