Thursday, December 11, 2014

Nak sihat dan cantik? Jom makan buah sebelum makan.


Salam Hari Khamis, good morning...and Saranghea,

Sebelum tu nk wish happy holiday to all Selangor's employees. Suka nau nau dapat cuti ye. Sila jangan datang KL untuk bershopping ye kengkawan. Nanti jammed. Muahahaha...

Gambar ehsan dari google



Dapat petua untuk cantik luaran dan dalaman.. eat fruits before any meal. Selalu kita jadikan buah as "pencuci mulut" kan? Means after meals baru makan buah buahan kan? In fact, Cik Lyzz ada baca yg amalan makan buah selepas hidangan utama adalah tidak baik untuk kesihatan. Kandungan gula di dalam buah memerlukan masa untuk dicerna. Jika kita makan buah selepas makan, cara ini membuatkan perut kita mengalami masalah pencernaan.  Ini boleh menyebabkan nutrisi makanan yang lain tidak dapat diserap dengan baik di dalam tubuh. Khasiat buah yang mengandungi Fruktosa dapat meningkatkan kadar insulin dan kerana itulah memakan buah-buahan sebelum makan nasi dapat mengelakkan pankreas dalam badan kita berkerja terlalu kuat untuk menghasilkan insulin.




One of the example of my fruit+vege juice

Selain itu, kajian juga membuktikan memakan buah-buahan dapat mengurangkan risiko menghidap penyakit. So, why not start from today kite jadikan dia starter plak. Early in the morning, before breakfast, makan la buah buah dulu.. begitu juga sblm makan nasi tengah hari and dinner. Wokeyyy??

Okey, kali ni Cik Lyzz nk kongsi, selain dari makan fresh fruit yg kita potong dan makan... boleh juga sekali sekala tukar selera buat fresh juice dari sumber buah2an dan sayuran, There is no right or wrong in the recipe, all u need is just mixes all the fruits + vege's that u like in the blender, add ice cube.. blend well and have it. This juice Cik Lyzz suka sangat minum waktu pagi sblm sarapan. Selain rasa yg sedap..baik untuk kesihatan dalaman dan juga dapat mencantikkan kulit wajah. Xde la lagi masalah kulit kusam x bermaya.. bla bla bla.


Tips : Kalau suka boleh add Dairy cream/fresh milk/ yougurt in it. Terus jadi smoothies. Yummm.. ;P

For those who doesn't like vege.. atau ada anak2 yg x suka makan buah2 mahupon sayur, this juice doesnt taste like veg at all.. 


Try la and tell me how u like it. 

Orait.. ni assignment untuk korang ye. Pas da start amalan makan buah sebelum makan and drink this healthy fruit+vege juice ni.. dalam sebulan sila la tangkap gamba selfie and send kat Cik Lyzz. 

Cik Lyzz nak tengok... cantik ke tidokkk?? hehehe...


Wednesday, December 10, 2014

Lantai kayu murah

As Salam dan happy Wednesday kekasih sekalian.

Sape kat sini ada masalah malas nk mop lantai rumah.
Lebih2 lagi bila lantai kita jenis simen yg cepat nau berlengass.
Rasa macam nk kena mop hari2 plus nk sental plak kasi kilat. Sbb kalau x sental bebaik dia jadi lagi licin dan bahaya. Haa.... Saya saya!! Letih tau.. kengkadang fed up pulak kitew. Especially lantai simen kat dapur.

Dah la kite ni jenis rajin memasak.. tapi malas pulak nk mengemas tu kan. Tambah pulak nk kena mop n sental lantai pas masak tu. Adehhaiii... memang selamat berjuang la kan. Nangis tersedu2.. ( ok over la tu..  xde la sampai nangis pon. Nasib baik umah Cik Lyzz kecik j. Dapur pon kecik. So Alhamdulillah.. x penat la sangat kalau nk mop hari2 tu. )

Ok sebenarnye nk cerita pasal lantai kayu.

Sebab asyik la merungut kat DD kata leceh la lantai ni.. sejuk n x baik untuk kesihatan bla bla bla.. kami pon survey2 la lantai kayu. Survey harga la yg pasti. Lama kami survey.. and selalunye harga mahal nau nau. Mcm x berbaloi j.. atau yg sebetulnye, Off-budget. Bila off- budget, DD pon OFF terus offer tu. Huarghhh.. gewam.

Satu hari ni, Cik Lyzz blog walking la deco rumah2 apartment mcm umah kami. Then ternampak la satu blog ni kata dia pasang lantai kayu kat umah dia x sampai RM1K untuk bilik dia. Bila tgk gamba bilik tu, boleh tahan la besar gak. Eh, murah nau.

So, kami pon estimate, kalau rumah kami yg sekangkang kera and dapur cenonet tu, maybe la dalam RM2k j kan. DD pon try la call En Sudin untuk tanya2. Then En Sudin kata dia dr Kuala Selangor. So, before nk kasi total harga dia kasi la harga per sq feet is RM4.50 x silap. Kalau confirm nk pasang nnt dia dtg la ukur rumah and kasi quotation sume. Maka pada hari yg dijanjikan, En Sudin pon datang untuk ukur ruang tamu n dapur. Pastu dia kasi tgk contoh2 kayu.. and kami pon pilih la yg berkenan dihati.

Guess what??

Harga untuk ruang tamu dan dapur cuma RM1.7K siap pasang sume skali dengan frame keliling rumah. Sukeeeee...

Pada sesape yg berminat nk no contact En Sudin, boleh drop email kat ruang komen ye.

Cik Lyzz x dapat komisyen pon.. cume Cik Lyzz and DD puas hati dengan hasil kerja En Sudin dan harga pon berpatutan. En Sudin ni pon kerja sendiri.. Maybe hobi dia la kot. Weekend j dia buat lantai ni. So, kena la tunggu turn jugak na. Lagi satu saje nk tolong orang melayu. Hehehe..


Ok, enjoy la gamba before and after rumah kami.





Monday, December 8, 2014

Resepi Pavlova mudah


As Salam dan selamat sejahtera u ols..

I was fall in love with these babies. Comel kan?

Selain comel, rasanya pon sedap.. yummy my tummy!! Haha... 
Untuk sesiapa yg masih belom pernah cuba rasa pavlova ni, rasanya manis. Sesuai untuk sesiapa yg gemar makanan manis2. Luarannya crunchy, manakala didalamnya lembut macam kapas dan teksturnye macam marshmellow.

Closed up.. rangup diluar, dalam macam kapas. Nyummm..


Jadi, mostly orang akan serve pavlova ni dengan fresh fruit yg masam2 untuk balancekan rasa manis base dia tu. Ditambah pulak dengan whip cream, jadi combinasi lemak2 bercream serta masam manis tu buat pavlova ni sangat special.

Untuk pengetahuan, now ramai pulak kawan2 Cik Lyzz order baby pavlova ni dr Cik Lyzz. Dah jadi favourite  and bestseller pulak. ;P Cik Lyzz buat suka2 j.. tp kalau ada org mintak tolong buat, Cik Lyzz buat la.

Knowing that, baking is my pasion and hobby.. now boleh jana sedikit income $$.. hehe x sangka ler pulop. Seronok bila orang pon seronok.
Kita seronok baking.. they seronok enjoying its. Haa..what a bliss kan.
Happy pulak bila kawan2 suka and give positive feedback to our baking. Selalu DD asyik merungut sbb Cik Lyzz asyik baking.. end up dia jugak yg kena perabih. Hehehe... pastu komplen dia da gumuk. Kui kui kui.. angin kawan tu.

Untuk Baby Pavlova ni, Cik Lyzz jual RM45 per box. Satu box ada dalam 24-25pcs of pavlova's.
Kalau mini pavlova tu RM10 j satu box. Setakat ni xde delivery jauh2. Lebih prefer orang pick up kat mrr2. 

Ok, now kita cerita pasal resepi. Kot2 ada yg nk mencuba buat sendiri. Boleh la try guna resepi dibawah ni k.. InsyaAllah menjadi. Don't Worry!!



Untuk Pavlova:
4 biji telur gred A (bahagian putih sahaja biarkan ke suhu bilik)
200gm gula castor
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil Cream of Tar tar
1/2 sudu besar tepung jagung

Cara2 : Make sure bowl kering... untuk membuat maringue, pastikan tiada sisa air, minyak sebagainya...

sebab nak buat meringue memang pantang bendasing... telur putih juga mesti takde sisa telur kuning. Masukkan putih telur dulu ke dalam bowl.... Putar putih telur sampai berbuih....

Bila dah berbuih2 sambil putar mixer masukkan gula  dan cream of tar tar sedikit demi sedikit ....
(tips: jangan campur putih telur + gula terus dari awal... Putar dulu putih telur bila dah berbuih baru masuk gula okies kawan2). And then, Putar sehingga ia kental dan berkilat.
Masukkan esen vanilla
(Tips: esen vanilla akan buatkan pavlova kita tidak hanyir bau telur.... dan sedappp)
Then putar lagi.... 
Lepas tu stop kan mixer.... masukkan tepung jagung dan juga cuka.
Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag.... dan paipkan ikut bentuk kegemaran.
Panaskan Oven suhu 150 celsius...Bakar selama 60-75 minit sehingga disc bertukar kepada perang... It should be crust outside and marshmellow inside. ( tips : cuba try angkat pavlova tu. Kalau dia lekang dari baking sheet tu, means dah masak la. Pavlova ni sepatutnya x melekat di kertas pembakar. Kalau masik melekat, tambah kan lagi waktu pembakaran 10min. )



Untuk Krim:
240ml whipping cream

Buah2 kesukaan..
(yg masam2 mcm strawberry, berries. peach 
sebab nak bagi kontra rasa ngan pavlova yg dah sgt manis)

ok dah... tu je.

cara nk serve, letak whip cream di atas pavlova, then susun buah2 kegemaran. Enjoy...

P/s: Pavlova ni boleh simpan dalam bekas kedap udara up until 1 week tau. So boleh buat sesiap, nnt bila2 teringin nk makan baru bubuh whip cream n buah2. :D

Lastly... sila lah jamu mata dulu k.




ATV Adventure at Kemensah, Ampang

ATV RIDE TO WATERFALL!!!..

OH MY GOD
 This is really awesome getaway activity that you should try out.
So much fun, thrill and of course the most important element is when we had the chance to experience the mother nature along the journey to the waterfall while riding the ATV. Haaa... terus rasa diriku hensome macam gajah. Hik hik hik


 If you love to try a fancy riding, an ATV through the lush, green forests, nak lari dari hiruk pikuk KL, and taking a dip in the cold chilly waterfall, ATV Adventure Park, Kemensah offers these experiences to those craving for a bit of adventure or just wanting a whiff of mother nature away from the stone forest in the city. Do come here and you will love it!! Xyah jenjalan jauh2, kat KL pon boleh jumpa hutan2 dan air terjun. So, moh terjah.

 There are 25 of us, gather at ATV Adventure park pepagi lagi  around 9am and get ready to the adventurous ride for the day.. Yeahhh.. It was sweet and special because not all of us know each other since most of us just meet on the day itself but surprisingly we can get along very well. You guys are rockings buddies that i've meet so far. Thank u for being so friendly. ;) Hawwweeesomm!!

Mungkin sebab memasing da teruja sgt bila tgk ATV motor tu.. plus mostly first timer gak macam we ols. Jadi keterujaan dan nervourseness yg kami rasa masa tu adalah sama. Hehe..


Activity wajib lepas parking motor untuk ke waterfall. Wefie yaww!!

Present to you the waterfall... my goshh!!

Before ride, of course there are a short breifing about the do's and don't, the safety, the track and etc. And right after that they demo us how to ride the ATV motor. And after that each of us had the chances to try out to ride it ourself. Cool.

Mula2 kami disuruh pusing2 kawasan sekeliling. Masa ni baru la dpt feel macam mana nk break, nk laju, nk slow, nak turning the handle etc. Panic skettt.. Rasa mcm susahnye..bahaya nye, beratnye..susah nk naik bukit.. tau2 j lah, track kat hutan tu, berlecak, berlopak, berbukit semua. Muka suspend j.. But believe me, u will forgot all thise worries right after u masuk dalam hutan.
Keindahan ciptaan Allah..mengatasi rasa risau tu. Then tetiba u akan follow the flow.. and terus rasa hensome sbb bawak ATV motor.
Terus pandai... macam magic!!
Haha

Kami dibahagikan kepada 5 group. Each group ada 5 peserta iaitu kami2 ni la. Pastu each group akan di ketuai oleh tracker iaitu ATV expert dr organiser la of course. Jadi, kalau ada apa2 kita follow leader kita j la. And he will help us kalau2 ada masalah nk naik bukit ke.. tayar masuk dalam lopak ke.. etc. Dont worry k.. keselamatan adalah terjamin.

Present to u our organiser of the event.. En Esham Halim.. Adik Beradik KRU yg  xde sape yg tau.. hihihi
Sampai kat waterfall, kami buka makanan/ bekalan memasing. And share among us. Sweet sangat. Cik Lyzz and DD x mandi pon, sbb malas nk basahkan baju. Tp ada a few of us yg mandi2.. makan nasi lemak,aym goreng, kek span and many2 more. Kalau xnak mandi, just lepak2 sambil makan.. dengar bunyi air terjun, celup2 kaki pon dah awesome sgt dah k.

Sbb air terjun tu xde org.. kami2 j.. suci bersih j persekitarannye. Air pon sejuk n damai. Cube engkorang bayangkan.. cer cube cer cube.

Us

Vrooommmm...vrommm... hensome kan? Hensome kan?
Lepas dah puas lepak air terjun, kami pon zaassss balik naik. Sape2 yg rasa nk sambung mandi, boleh sambung kat swimming pool kat bawah.

Among the package that ATV Adventure Park offers are:

 Package B - RM100.00
1 to 1 1/2 hours offroad track up to Waterfall. You get a chance to swim there!

Package C - RM150.00
1 1/2 to 2 hours offroad track up to Sofea Jane. Yes, the famous waterfall where Sofia Jane used to swim. And you can swim there too! Fefeeling Sofea Jane gitew...

Package D - RM200.00
2 to 2 1/2 hours offroad track uphill and downhill to Bukit Tabur/Dam Ride. You will be seeing the whole KL and Kelang Gate Dam, here.

Package E - RM300.00
3 to 4 hours offroad track with rough terrains, river trail, steep hills, and bumpy muddy to Bukit Tabur/Dam/Sungai Liza/Dataran Mas/Bukit Lalang. Well, I guess this is the best of all!

Besides these tempting packages, facilities such as surau, toilets with showers, swimming pool, and ample parking space, clearly offers a good venue for adventurous Family Day. For  More info here at ATV Adventure Park website. They operates on Monday to Sunday : 9am to 6pm (Close from 11am to 3pm on Friday). Sila check their website for the latest update k.









Ok.. till then, ada bran?

Hehe

Resepi Keria Labu

Salam u ols..

Ape kabar yunk? Harap2 semua sihat sejahtera disamping keluarga tercinta. Pada ibu2 mama2 atau mummy2 yg tengah pening nk pikir nk masak ape untuk cik abang dan anak2 untuk minum petang, leh try resepi ni. Arini Cik Lyzz nk share resepi kuih keria yg dibuat daripada labu.

Sape suka makan labu??
Makan lah labu sbb labu ni banyak khasiat nye tau.. selain sedap dimakan, baunye harum manis, rasa lemak2 manis, warna yg cantik menawan dan banyak serat dan kaya  khasiat. Haa... da macam pantun dua kerat plak. Ekekeke..


Gambar dari google.com. Hehehe..


Nabi kita Muhammad SAW pon suka makan labu.. Nabi SAW makan roti berkuah dengan daging dan buah labu. Beliau suka kepada buah labu dan mengatakan : "Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS".

Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai,  maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".

So kalau kita makan labu ni, niat lah ikut sunnah. InsyaAllah, dapat pahala dan moga2 keberkatan tu membawa kebaikan untuk kita bila makan labu tu nnt. Ada jugak dengar orang tua2 kata labu ni angin dan sejuk. Ape2 pon, kita bersederhana lah k.. Don't eat too much.. practise moderate ye... ;p

Ok, antara khasiat buah labu ialah  ia mengandungi Vitamin A dan beta karotin yg baik untuk kulit dan mata, ia juga buah yg banyak serat yg dapat membantu sistem penghadaman,  antioksida dapat mengurangkan risiko penyakit, dapat menguatkan struktur tulang, melindungi fungsi jantung, dan ia juga baik untuk ibu yg hamil kerana ia banyak zat besi. ( sumber dari google )

Try la google lagi khasiat buah labu ni..banyak tau. selain rasa nya sedap, murah, easy to get, dan baik untuk kesihatan, Labu ni pon boleh buat pelbagai jenis masakan, jadi kalau beli labu separuh tu macam2 boleh buat. Suka!!



Pumpkin Porridge serve with fish sambal.. sedap dap dap...!!

Selalu dalam sebulan CIk Lyzz akan beli la labu kuning ni sekali dalam sebulan.. kadang2 dua bulan sekali. Beli separuh j sebab nk makan berdua harganya pon dalam RM2 sahaja. Cik lyzz personally mmg gemar makan labu.. Tp encik DD kurang gemar makan labu ni. Dia x suka bau labu tu katanya.

Salah satu masakan yg biasa Cik Lyzz buat dgn labu ialah, pengat labu as dessert, masak lemak labu letak udang sohon pucuk, porridge labu, labu bakar, sup labu makan dgn garlic bread dan yg terbaru Cik Lyzz cuba resepi keria tp tidak menggunakan keledek, but labu.
Haa..hamek kau. Sume bende aku nk guna labu.
Keria Labu Cik Lyzz

Ready to eat... ;) YUMMY MY TUMMY...


Rasanya sangat2 sedap.. yummy. Tak menyesal mencuba, rasanya lembut, lemak manis labu tu buat keria ni lebih istimewa.. Kalau org yg x suka bau labu mcm DD, surprisingly, bila kita buat keria guna labu, mcm xde bau labu pon. DD pon makan dgn jayanya serta banyaknye. In fact, dia yg makan lagi banyak dari Cik Lyzz. ;P

Cuma bila guna labu, susah sikit nak membentuk kuih keria tu sebab dia lembik. Jadi sape2 yg nk cuba jangan risau ye kalau adunan lembik. Dia mmg macam tu.. tp bila goreng ok la dia keras. Jangan lah pulak, u ols pi tambah tepung banyak2, nnt x sedap pulak kuih keria u ols. Kalau susah2 sgt, bentuk j bulat2 mcm kuih keria kat Cameron Highland tu, then salut gula mcm biasa. Siap Weeeeeeeee....

Ok, moh intai resepi keria labu:

1/4 labu lebih kurang 1kg
2 cawan tepung
sedikit garam
sedikit air
1/2cawan gula 
Minyak untuk menggoreng

Cara2 :


Potong kecil buah labu ( tanpa buang kulit mcm dlm gamba diatas. Ini gaya pemalas la ye), kukus sampai empuk. Setelah itu, sejukkan dan keluarkan isi labu dengan menggunakan sudu.
Mashed labu dengan sedikit garam dan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
Bentukkan keria dan goreng sampai kekuningan ( golden brown ).

Untuk sira gula, masak gula dan air atas api, masak air gula sampai sedikit kental, kemudian gaul rata keria degan cepat. Make sure semua keria diselaputi gula. tutup api dan sedia untuk dihidang.

Sedap dimakan panas2 dengan air kopi sambil tengok bola. Perghhh..

Tak sedar habis sepinggan.

Hehehe..

Till then, selamat mencuba.

Bye.





Tuesday, November 18, 2014

Infused water... zero sugar, carbs and calories

Assalam and good morning,

psttt... nak tau rahsia kekal langsing? Hehe.. geli pulop. Sbb Cik Lyzz muka j masih langsing, alhamdulillah. Tp perut ni dah start ada spare tyre.

Jadi, kalau masuk dlm air insyaAllah x lemas. Hiks... ( nangessz... )



Rasanya now dah trending dah infused water ni kan. So today Cik Lyzz nk share some of my infused water recipe. Bassically Cik Lyzz used herbs and fruits infused water.

Knowing that by drinking an infused water can detox ourself. Jadi.. badan akan jadi lebih ringan dan sihat. Untuk pengalaman Cik Lyzz sendiri..Cik Lyzz dapat rasa perubahan metabolisma badan Cik Lyzz since amalkan minum air ni. Sbb start this year, mcm metabolism is getting slower.. so badan pon cepat naik bila terlebih makan. End up.. bila metabolism slow.. kita pon jadi lemah... kulit kusam.. cepat letih.. dan berat cepat naik. Selalu kena diet makan..bila Cik Lyzz diet,  which result of masuk angin. Cik lyzz mmg x leh skip makan or diet..sbb nnt angin. Bila sampai kat kepala..boleh migrain siap.

Okey... after amalkan infused water ni.. perubahan ketara are:

1. Every morning akan buang air besar. Hehe..best! Jadi..skang ni berat badan adalah maintain. Cik Lyzz pernah baca infused water ni boleh kurangkan berat badan jugak. For me, x kurang pon..tp maintain pon ok la.

2. Bangun pagi pon senang and fresh.. i means, xde la rs malas.. rasa not enuf sleep.. atau letih, lemau.. i used to be like that before. Bila bangun.. rasa arghhh...!!! Kena bangun ke? Letihnye...  skang ni.. senang j bangun. Kadang2 alarm belom bunyi lagi..

3. Kulit rasa hydrate.. yg ni not sure due to minum enough water or effect from the infused water itself. Minum infused water ni sama mcm minum air kosong.. sbb we did not put any sugar or perisa. Cuma.. improvised sikit plain water tu.. by adding sliced of fruits or herbs i.e lemon grass, cinnamon stick, pudina leave, etc. Xyah blend.. just campak j dalam air kosong tu. Thats it.

Bila kulit kita hydrate.. automatik rasa mcm jelita.. wahhh.. gitu. Cik Lyzz ada dark circle bawah mata.. by now.. nampak la dah kurang. Dark circle tu macam hard core tau. So nk hilangkan tu makan masa la kot. Kulit pon nampak bersih n fresh. Senang nk jaga. Pakai moisturiser j and bedak baby. Tu pon kadang2 x pakai bedak. Maklum la..dok umah j pon.Haha...

Ok ni amongs yg ketara la. Yg lain2 tu x berapa perasan sgt. Tp another things yg Cik Lyzz perasan ialah sejak minum infused water, Cik Lyzz mmg akan consume more than 2 lit per day. Mana tak nya.. Cik Lyzz akan buat infused water ni dlm bekas 2lit. And akan make sure dia habis. Tu pon kekadang refill balik. Then, in betw tu..kita minum plain water, air milo, air soya.. haa.. banyak ko.

Sebenarnye..ape2 pon kena minum banyak2 kan. Kalau kita beli kolegen ke... supplimen cantik/sihat ke.. mesti sales person tu akan pesan, minum air banyak2.. sbb ape? Sbb bagus la... cuci dalaman. So yg sebenarnye.. minum banyak2 j.. settle banyak masalah. Kan?

Pada sesiapa yg susah nak minum at leats 2 lit per day macam DD..( i think most lelaki mmg susah nk minum air kosong,) Betul tak? Tp sbb infused water ni x rasa plain, DD pon boleh minum dengan banyaknya. Mula2 dia komplen jugak cakap air tu mcm air basuh tangan la.. tawar la.haha.... tp lama2 ok j. Dia layan j.. Cik Lyzz belikan dia tumbler 2lit utk bawak g ofis. Alhamdilillah.. boleh habis.





Tgk la muka DD.. bersih dan kemerahan gitew.. ( sila jangan percaya.. sbb guna effect beauty face. Miahaha )


Untuk buat infused water ni.. hanya perlukan bekas air, fresh fruit, ais dan air.

Contoh:

Bekas 2 lit
1biji green apple (buang biji and slice )
1 biji lemon( buang biji and slice)
Ais sepenuh bekas
Air secukupnya

biarkan for about 2 hours or more sblm minum.

And you can used any type of fruits that u wish. Nothings wrong with it. Boleh simpan sehingga seminggu dlm fridge.. tp Cik Lyzz selalu akan refill sampai hari kedua j. Lps tu buat baru.

Tilll then.. feel free to try. You will love it.

p/s: apepon.. makan buah2 sblm start any meals lebih bagus. So banyak2 kan makan buah buahan dan sayur2 sbb ia baik utk kesihatan. Keep healthy for ur family.. Cheers :D

Monday, November 17, 2014

Simpanan oren.. cara mudah menyimpan duit gaji..

Hollaaa...

I got this one article kat facebook last month tentang "Simpanan Oren" ni.. and i already start it as soon as i read the article.


Cik Lyzz rasa idea simpanan oren tu sangat brillian terutama pada org yg susah nk menyimpan mcm your truely. Hehehe...

Ok mcm ni... simpanan oren tu maksudnye, everytime kita dapat duit yg berwarna oren iaitu duit note RM20, we need to keep it as our saving. No matter what... kena disiplin kan diri. Jiwa kena kental. Lebih2 lagi dalam sehari tetiba dapat duit oren sebanyak 3 kali, means in each diff transaction. Phewww.... mmg masa tu kena pejam mata n simpan j la duit tu.

Faktor kedua, Cik Lyzz rasa  duit note rm20 ni x berapa banyak sangat. Maksudnye.. xde la macam duit RM1 dan RM10 yg belambak2.. bukak dompet j mesti ada note merah dan biru. So, kebarangkalian untuk kita terima duit oren tu sgt tipis. But yeahh... at least ada la jugak menyimpan kan. Sikit2 lama2 jadi bukit.. ok la tu.. kan?

Untuk itu.. start dari last month, Cik Lyzz dah mula buat simpanan oren. Means... i will never use my note RM20. Kalau dapat...memang akan set aside untuk simpan. Guest what??

To my surprise, x semena2 Cik Lyzz kira duit simpanan oren yg telah terkumpul within a month is RM400. Amaiigaddd... banyak jugak. Happy tau!! Sbb Cik Lyzz da berenti keje pon masih boleh simpan RM400. Jadi.. boleh la gunakan duit tu nnt utk birthday DD december nnt. Clap clap clap..!!!

Nota pengakuan: Walaubagaimanapon..Cik Lyzz selalu berdoa untuk tidak dapat duit Oren setiap kali pecahkan duit rm50. Hahaha.. and kalau dapat.. pernah jugak rasa frust. Alaaa..... duit oren. Maknanya x boleh guna. Ihiks... setakat ni.. masih lagi kuat disiplin diri Cik Lyzz. Vangga pada diri sdr.. x pernah lagi curi2 guna duit tu. Syabasssss mere bete.


So kengkawan... kalau Cik Lyzz yg x kerja ni pon boleh..u ols mesti lagi boleh. Jom start SIMPANAN OREN dari skang. Amacam???? Berani???


Till then... good luck. ;)

Homemade playdough. Selamat untuk anak2

Salam u ols.. its been a while when i last blogging. 

Mind my laziness to update blog ni ye...
orait.. arini nk story pasal homemade playdough.
Kepada those yg have kids..boleh la try buat sdr playdough ni kan. Selain ianya selamat dimakan ( in case la ur kids termakan.. knowing kids kan.. fitrahnye..semua benda nk masuk mulut. Hehe.. tp yg pasti, jgn pulak u ols suap playdough ni ke dlm mulut anak plak. Kang ade pulak yg bila baby melalak uwaaa uwaa uwaa.. gi suap playdough ni. Almaklum ler, Cik Lyzz kata selamat dimakan. Hahaha... cry! ) 

Bahan2 pon simple j.. dan selalu ada kat umah.

TEPUNG GANDUM 2 CWN
AIR 2 CAWAN
CREAM OF TAR TAR 1SUDU
GARAM 1 CWN

( Cream of tar tar boleh cari kat bakery shop bahagian baking powder, soda bikarbonat etc. Or.. kat giant pon ada jual. Cari bahagian kek. Kalau x jumpa.. skip j. xde pon boleh rasanya..)

Cara nak buat.. campur semua bahan2 dan masak atas api perlahan sampai jadi doh. ( Tips : adunan mmg macam lembik sket tau. Just keep stiring the batter sampai jadi dough. )Tutup api dan warnakan dgn food coloring bila doh dah sejuk sikit. Siap!


Playdough ni bagus untuk kanak2.. selain the colors yg warna warni.. ia juga bagus untuk motor skills dan daya kreativiti anak2.

Tahu tak warna boleh merangsang minda anak2? ( chey... kemain lagi siap tanya soalan. Hihihi ) Pakar kanak2 bersetuju dgn warna  juga boleh menjadikan anak2 kita lebih kreative and bagus untuk merangsang neuron anak2 supaya sel2 tot dia bersambung. ( connecting TOT ) Jadi.. colors ni promotes growth in ur child brain cells hence, bila semua2 cells bersambung.. maka dia pon akan jadi lebih bijak, sihat dan gembira.

Tu sbb kalau kita tengok kindergarden school semua colorful. Kan?



Antara xtvt yg kita boleh main dgn homemade playdough ni..

1. Kita boleh start buat bentuk2 yg simple.. and ask them tu stimulate it. Peringkat awal.. buat la bentuk bulat2/ bentuk memanjang. See how they can follow it.

lepas tu kita boleh try buat bentuk2.. and ask them to guest. Yg ni kelakar la kalau mommies try nk buat bentuk kucing tp anak2 teka itu kambing. Hahahaha.. jgn sedih k. Boleh lawan dgn daddy..sape punya miniture yg paling banyak dpt di teka oleh anak2 dia menang. Sape kalah kena lipat kain. Yeay!!

2. Once they master no.1.. boleh start combine the 2 balls jadi snowman ke, or u join kan kedua2 hujung yg panjang tu untuk jadikan donat, or ambik bentuk bulat dan bentuk panjang tu.. then u combine the 2. U say.. the circle is the face.. yg panjang ni rambut. Then buatkan mata, hidung, mulut.. mesti derang suka. Lepas tu kita biar j anak2 buat bentuk yg dia suka. Jgn kritik kalau x cantik. Always praise them.. supaya dia lebih semangat nk tunjukkan creativiti. And selalunye kita akan dapat bentuk2 yg x dijangka. Haha..

3. Boleh juga guna baking tools yg ada kat rumah mcm penggelek, cutter, donat mould, biscuits mould etc. Yg ni sure derang suka habis sbb selalu bila derang nk kacau kita buat kuih, mmg  x dpt kan. ;) this time ur kids boleh balas dendam.

4. Sambil2 tu boleh ajar math. Contoh.. ask them to give u 5 balls. 3 snakes.. 7cakes.. 4 donat.

5. Ajar kenal warna.. contoh yellow ball, red ball, blue ball.

6. Boleh juga ajar kata sifat. Contoh.. besar kecil, panjang pendek, small smaller smallest, big bigger biggest..

7. Kalau ada bajet lebih boleh lah beli accessory playdough kat pasaraya berhampiran. Lebih fun. 😃

Motor skills and creativity ni bagus untuk enhance daya tumpuan dan daya berfikir dia. Dari situ kita boleh tgk how they develop. Sambil2 main tu kita blajar kan. Bila anak2 ada motor skills.. dia akan jadi lebih confident and fleksibel. Contoh bila dia start blaja menulis atau melukis.. jari2 dia tu da lebih flexible. And bila dia start blaja benda yg lebih focus.. otak dia dah lebih ready.

After all.. bila kita main sama2 dgn our kids.. kita jadi lebih bonding with them. Sebab x kisah la sel otak berhubung ke tidok.. jgn la frust pulak kalau anak kita x pandai nk buat bentuk gajah mcm yg kita harapkan. ( susah kot nk buat gajah.. haha ) Sbb yg lebih penting..hubungan kita dgn anak2..the time spent yg kita luangkan bersama dia.. duduk main sebelah dia.. guide dia.. and puji dia.. itu yg lebih berharga,

kan?

Wallahualam..

Wednesday, October 22, 2014

Paragliding xtvt at Jugra Hill

Wehooooooooo...
"I'm like a bird, I'll only fly away
I don't know where my soul is, I don't know where my home is...lalala"


First of all, PARAGLIDING....Something new in my outdoor dictionary yet always wanna try for the past few years.
 It was awesome experience that i'd ever tried. Imagine ye... the wind breezing your face as you gently soar up the blue skies of Bukit Jugra. Time slowly unfolds as you glide, taking in the stunning panorama of lush green flatlands, across the jugra hill and the meandering Langat River below you. Perghh... the most best 20min of my life.. A  Must try xtvt.. 

Sukan ni kita main dekat Bukit Jugra yg terletak di Ulu Langat, Banting selangor.
Perjalanan from KL to Banting hanya dalam 1 jam j.. Sesape yg nk pegi advisable u ols dtg awal pg.. selain boleh tgk view cantik sambil berdoa semoga keadaan angin dan cuaca mengizinkan.. hehe.. dtg awal boleh juge dpt parking kat atas. Beside, sape yg suke bersenam pagi..boleh park keta kat bawah and  hiking naik sampai atas. X lama.. dlm 10min j boleh sampai dah. 

Boleh dikatakan sukan paragliding ni adalah sukan extreme yg paling x bahaya tau. Sebab kita terbang pon dgn pilot..and all the ciri2 keselamatan diambil kira oleh pilot2 terlatih sekalian..kirenye safety first lah. Abg2 tu pon xkan nk fly if for example keadaan angin x cantik on that day. Sape2 yg  teringin nak cuba... do try it. U won't regret bebeh..

Harga untuk sekali fly is RM150.. Duration adalah bergantung kepada keadaan angin pada masa kita fly tu. Kalau angin cantik.. boleh terbang lama dan tinggi2.. lebih tinggi dari cucur atap mahupon cucur kodok, erk. Range dalam 15-30min sekali fly..

Those yg rasa2 nak amik license untuk fly sdr pon boleh. I can say it's a good investment sbb kat Malaysia ni x ramai lg lincensed paraglider, especially woman. Boleh la fikirkan secara serious xtvt sukan ni ye.. sbb no.1 boleh jadi hobby yg awesome. ( the 1st reason is always a good reason )
Sbb no.2  yg selalu nye ultimate reason.. you boleh gain income from it. Weekend boleh bawak tendem fly. Imagine sekali terbang rm150 per person bermodalkan one off parasuit dan angin yg Tuhan bagi free.. gempak kan?

Me fly high at 1000ft above sea level.. ada bran?


 Nak tunggu angin cantik pon amik masa jugak tau. So, don't worry k.. Sementara menunggu angin sesuai utk terbang, kite boleh berselfie, group photo, groupfie.. dan seangkatan nye.. kot2 rasa nk buat video clip bersama suami tercinta pon volleyy...

View kat atas bukit tu pon sangat2 cantik and breathtaking.. jadi kalau nk datang saje2 amik angin ber"picnic" kat atas tu bersama family pon boleh. Boleh dtg amik gamba.. tgk permandangan and support org2 yg nk main paragliding kat situ.. huhu.. jangan lupa bawah sandwich lebih untuk kawan2.. 😛



 Lepas semua dah selesai tendom fly.. kami dapat sijil penyertaan. Acara penyampaian sijil kami buat di kedai makan berhampiran. Betul la kata org.. kenyang perut senang hati.. tengok lah muke memasing.. gembira kemain.
It was during the Malaysia Day, so we decided to fly with our national flag. Kibarkannn... 
Okey..last but not least, those yg berminat nk cuba xtvt paragliding ni boleh la google paragliding jugra. Cik Lyzz x de contact no pilot yg bawak Cik Lyzz tu sbb we pegi dgn group. And Cik Lyzz n husband tumpang j kat group tu. Hehe..


Sambil memberi support, kita sempatkan diri utk berselfie.. hehehe


Getting ready to fly..

Ok... hope this entry had benefit you. Manalah tau tetiba rasa nk buat something new.
cubalah.. sangat recomended!!

Ok daaa...

Tuesday, October 21, 2014

Food review at Wangsa Grill, Chef Zubir's Restaurant

Okay.. this is a backdated story post. Hehe..

Sebelum ni hanya dengar tentang Laman Grill di Shah Alam, and since it was too far from us, so xde la terfikir nk pergi sgt. So, when we heard Chef has open a new branch at Wangsa Melawati.. terus Cik Lyzz lompat2 bintang nk gi.. hehe..

We visit that restaurant a few months back during my birthday. Actually we had plan so many times to dine in there tapi selalu ada j benda yg buat ia x jadi.. but at last DD bring me on my birthday as a birthday treat. Yeay love u DD.

As you have known this restaurant is belong to Chef Zubir yang popular dalam prog tv Masterchef tu... Kalau sape2 selalu ikut rancangan Masterchef tu kan.. mesti tau betapa hebat nye Chef2 bertiga tu Chef Zubir, Chef Adu and Chef Jo or Papa Jo. Jadi tak hairan la kan restoran Chef Zubir ni selalu full house. So, sape2 yg nk makan kat sini, better plan and make reservation before come ok.

So on that day we order 3 meals..satu starter and 2 main course. Plan nk order dessert tp da full tank lepas makan main dish yg big portion. Overall we both happy sangat with the food. Semuanya sedap2 belaka.. to our taste la. And the price also raleven.

Lamb foreshank serve with mashed potato and mixed vege

Tu dia haih.. Nampak tak pinggan dia besar dulang. Sado..
 As you can see, portion dia mmg besar k.. so sblm datang make sure  u ols laporpo tahap dewa. muahaha... Otherwise, boleh share2 makan dgn partner u ols. Dapat la elak kan pembaziran dan juge boleh berjimat cermat membawa berkat. Huhu

Kalau datang ada harijadi, u ols pon boleh request lagu Birthday Song untuk di surprisekan.. boleh juge order kek kecik comel to compliment the song tu kan. Xkaaannnn nk surprise dgn lagu j kan. Ape barang babe.. :P


Morrocan whole baby chicken..serve with potato salad and cannelloni pasta. 
 Ok for the price... untuk portion yg besar mcm tu sangat relevan. Mcm the whole baby chicken set tu RM30++ x silap..Lamb shank tu pon RM30++, starter dalam belas2 j kot. Ok kan?


Starter =  Buritto's
So, for us, this restaurant is worth to try..
Food is sedap.. cozy environment.. and price ok.
Cubalah k.. and let me know how u like it....

Till then, bye.


Sunday, October 19, 2014

Classic Victoria Sandwich Cake Mary Berry

Salam,

Fuhhh.... fuhhh tiup habuk2 and sawang2 kat blog ni. Kah kah kah..
Ok this is another recipe yg Cik Lyzz nk keep for future reference. Suke sangat kek ni.. Sangat classic.. tasty.. spongy, buttery and for me it brings a taste of nostalgia in every bite of it.

Teringat dulu2 masa tinggal dengan Arwah nenek... kek ni la nenek selalu buat. Tp dulu panggil butter cake j kot.. or maybe we called it kek planta. Hehe.. Arwah nenek dulu guna planta, x pakai butter pon. Kalau time raya Arwah Atok akan beli planta tin besar tu untuk buat biskut and kek. 

Lagend tol.. ***Cry   (T T) **

And dulu nenek punya kek sapu dengan jem stoberi atas permukaan dia.. pastu tabur kelapa kering. Sedap tau bila kita rasa lembut dari kek span tu.. pastu rasa masam2 manis dr jem, and lemak2 garing dr kelapa kering tu.. perghhh.. ( Ok rindu all those Arwah's which were closed to my heart. Alfatihah for them.. )


Those who like to check the original recipe.. can view THIS link from BBC- Food.
This recipe is from Mary Berry.. i like it since i found it was the simplest VSC cake ever and turn out well. Hardly to fail. All you need to do is weight all the ingredient in same amount, dump all the ingredient in large bowl and mixed its with your mixer until well incorporated. Do not overmixed and then pour in your baking tin.. and lets the oven do their job for u.. huhu




Mini VSC in cuppy size... I used non stick cupcake pan

Ingredients

  • 4 free-range eggs ( Make sure its A size )
  • 225g/8oz caster sugar, plus a little extra for dusting the finished cake ( Cik Lyzz dusting using icing sugar )
  • 225g/8oz baking spread, margarine or soft butter at room temperature, plus a little extra to grease the tins ( Used the good quality of butter will give more impact to the result. Cik Lyzz used Anchor, it sold at 225g, so it is just ready to be used.. ;) )
To serve

Preparation method

  1. Preheat the oven to 180C/350F/Gas 4. ( Cik Lyzz punya oven 160C api atas bawah )
  2. Grease and line 2 x 20cm/8in sandwich tins: use a piece of baking or silicone paper to rub a little baking spread or butter around the inside of the tins until the sides and base are lightly coated. Line the bottom of the tins with a circle of baking or silicone paper (to do this, draw around the base of the tin onto the paper and cut out).
    Technique: Greasing and lining cake tins
  3. Break the eggs into a large mixing bowl, then add the sugar, flour, baking powder and baking spread.
  4. Mix everything together until well combined. The easiest way to do this is with an electric hand mixer, but you can use a wooden spoon. Put a damp cloth under your bowl when you’re mixing to stop it moving around. Be careful not to over-mix – as soon as everything is blended you should stop. The finished mixture should be of a soft ‘dropping’ consistency – it should fall off a spoon easily.
  5. Divide the mixture evenly between the tins: this doesn’t need to be exact, but you can weigh the filled tins if you want to check. Use a spatula to remove all of the mixture from the bowl and gently smooth the surface of the cakes.
  6. Place the tins on the middle shelf of the oven and bake for 25 minutes. Don't be tempted to open the door while they're cooking, but after 20 minutes do look through the door to check them.
  7. The cakes are done when they’re golden-brown and coming away from the edge of the tins. Press them gently to check – they should be springy to the touch. Remove them from the oven and set aside to cool in their tins for five minutes. Then run a palette or rounded butter knife around the inside edge of the tin and carefully turn the cakes out onto a cooling rack
  8. To take your cakes out of the tins without leaving a wire rack mark on the top, put the clean tea towel over the tin, put your hand onto the tea towel and turn the tin upside-down. The cake should come out onto your hand and the tea towel – then you can turn it from your hand onto the wire rack.
  9. Set aside to cool completely.
  10. To assemble the cake, place one cake upside down onto a plate and spread it with plenty of jam. If you want to, you can spread over whipped cream too.
  11. Top with the second cake, top-side up. Sprinkle over the caster sugar.
  1. Watch technique0:29 minTo take your cakes out of the tins without leaving a wire rack mark on the top, put the clean tea towel over the tin, put your hand onto the tea towel and turn the tin upside-down. The cake should come out onto your hand and the tea towel – then you can turn it from your hand onto the wiving cakes from a cake tin
Removing cakes from a cake tinWatch technique0:32 minsSet aside to cool completely.
My all time fav cake.. easy and nice..