Thursday, September 11, 2014

Cekodok pisang rangup di luar.. lembut kat dalam. Must try!

Hi salam...

Today Cik Lyzz nk share satu resepi simple from our daily food.
Cik Kodok Pisang nii... Dapp tau. Garing kat luar...tp still lembut kat dalamnye.
Yg penting mesti banyak pisang dari tepung. Baru kaw.

Cekodok rangup..
Da lama cari resepi cekodok pisang yg garing kat luar... bila gigit rangup, tp kaya rasa pisang.
Ok rahsia nya senang j.. kena guna brown sugar.

Moh kitew check bahan2 and cara2nya :

4-5biji pisang
Tepung Gandum 1 cawan ( masukkan sedikit demi sedikit sampai adunan ok. Maybe kite guna less of this or more. Bergantung pada size pisang jugak. )
1-2sudu besar gula perang
1-2 sudu besar gula pasir
soda bikarbonat ( optional.. x bubuh pon xpe . And Cik Lyzz x bubuh pon )
sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara2 :

1. Blend pisang, gula perang, gula pasir, garam and soda bikarbonat. Jangan blend lama sangat.
2. Perap 15-30 min.. ( ni la rahsianya... kita perap biar gula tu caramelised, baru la hasilkan kerangupan di luar cekodok tu nnt. )

3. Panaskan minyak..
4. Masukkan tepung kedalam adunan pisang td. Jangan terlalu lembik...dan tak terlalu keras.
Just nice boleh jemput dengan tangan..ok dah tu.
5. Jemput kan pisang kedalam minyak panas... goreng sampai kuning keemasan.

Dah siap.. mudah and yum yum yum..

Ada dua tone.. satu terlebih sudah.. hehe

No comments: