Thursday, October 16, 2014

Salmon Terriyaki campak2



2 keping salmon
1-2ulas bawang putih
1inch halia
1-2tbs sos ikan
1tbs sos tiram
1tbs chilli flakes/ 1 tangkai cili kering ( ramas kasar)
Garam n gula
sedikit minyak olive

Gaulkan semua bahan dan salutkan pada ikan yg telah dibersihkan. Perap lebih kurang 10-15min dan grill ikan sampai masak. Angkat ikan ke pinggan hidangan.

Dalam kuali sama.. masukkan lebihan sos perapan.. biarkan bawang n rempah2 sedikit garing. At this point..kalau rasa nk masukkan mushroom ke, carrot ke, capsicum ke, brokolli ke..boleh masuk time ni.. Then tuang air secukupnya.. jgn terlalu banyak.. kacau rata sehingga kuah pekat.
Perasakan garam gula.. then tuang kuah td ke atas ikan. Siap!!... senangkan? 

Cube lahh try.. sedap nau nau..



Makan dengan nasi panas2..sedap gila

Kami mmg suka grill ikan sampai welldone and yg pasti kulit ikan kena garing.. nyumm..

Kalau masterchef..at this point dah boleh angkat ikan tu.. keliling da nampak putih.. middle part color oren..

No comments: