Wednesday, October 22, 2014

Paragliding xtvt at Jugra Hill

Wehooooooooo...
"I'm like a bird, I'll only fly away
I don't know where my soul is, I don't know where my home is...lalala"


First of all, PARAGLIDING....Something new in my outdoor dictionary yet always wanna try for the past few years.
 It was awesome experience that i'd ever tried. Imagine ye... the wind breezing your face as you gently soar up the blue skies of Bukit Jugra. Time slowly unfolds as you glide, taking in the stunning panorama of lush green flatlands, across the jugra hill and the meandering Langat River below you. Perghh... the most best 20min of my life.. A  Must try xtvt.. 

Sukan ni kita main dekat Bukit Jugra yg terletak di Ulu Langat, Banting selangor.
Perjalanan from KL to Banting hanya dalam 1 jam j.. Sesape yg nk pegi advisable u ols dtg awal pg.. selain boleh tgk view cantik sambil berdoa semoga keadaan angin dan cuaca mengizinkan.. hehe.. dtg awal boleh juge dpt parking kat atas. Beside, sape yg suke bersenam pagi..boleh park keta kat bawah and  hiking naik sampai atas. X lama.. dlm 10min j boleh sampai dah. 

Boleh dikatakan sukan paragliding ni adalah sukan extreme yg paling x bahaya tau. Sebab kita terbang pon dgn pilot..and all the ciri2 keselamatan diambil kira oleh pilot2 terlatih sekalian..kirenye safety first lah. Abg2 tu pon xkan nk fly if for example keadaan angin x cantik on that day. Sape2 yg  teringin nak cuba... do try it. U won't regret bebeh..

Harga untuk sekali fly is RM150.. Duration adalah bergantung kepada keadaan angin pada masa kita fly tu. Kalau angin cantik.. boleh terbang lama dan tinggi2.. lebih tinggi dari cucur atap mahupon cucur kodok, erk. Range dalam 15-30min sekali fly..

Those yg rasa2 nak amik license untuk fly sdr pon boleh. I can say it's a good investment sbb kat Malaysia ni x ramai lg lincensed paraglider, especially woman. Boleh la fikirkan secara serious xtvt sukan ni ye.. sbb no.1 boleh jadi hobby yg awesome. ( the 1st reason is always a good reason )
Sbb no.2  yg selalu nye ultimate reason.. you boleh gain income from it. Weekend boleh bawak tendem fly. Imagine sekali terbang rm150 per person bermodalkan one off parasuit dan angin yg Tuhan bagi free.. gempak kan?

Me fly high at 1000ft above sea level.. ada bran?


 Nak tunggu angin cantik pon amik masa jugak tau. So, don't worry k.. Sementara menunggu angin sesuai utk terbang, kite boleh berselfie, group photo, groupfie.. dan seangkatan nye.. kot2 rasa nk buat video clip bersama suami tercinta pon volleyy...

View kat atas bukit tu pon sangat2 cantik and breathtaking.. jadi kalau nk datang saje2 amik angin ber"picnic" kat atas tu bersama family pon boleh. Boleh dtg amik gamba.. tgk permandangan and support org2 yg nk main paragliding kat situ.. huhu.. jangan lupa bawah sandwich lebih untuk kawan2.. 😛



 Lepas semua dah selesai tendom fly.. kami dapat sijil penyertaan. Acara penyampaian sijil kami buat di kedai makan berhampiran. Betul la kata org.. kenyang perut senang hati.. tengok lah muke memasing.. gembira kemain.
It was during the Malaysia Day, so we decided to fly with our national flag. Kibarkannn... 
Okey..last but not least, those yg berminat nk cuba xtvt paragliding ni boleh la google paragliding jugra. Cik Lyzz x de contact no pilot yg bawak Cik Lyzz tu sbb we pegi dgn group. And Cik Lyzz n husband tumpang j kat group tu. Hehe..


Sambil memberi support, kita sempatkan diri utk berselfie.. hehehe


Getting ready to fly..

Ok... hope this entry had benefit you. Manalah tau tetiba rasa nk buat something new.
cubalah.. sangat recomended!!

Ok daaa...

3 comments:

UNIQUE-LY said...

Nak tanya, ada limit berat x?

Cecelia Paya said...

Any contacts ?

Blogger said...

Did you know you can create short urls with AdFly and get cash for every visit to your shortened urls.