Monday, November 17, 2014

Homemade playdough. Selamat untuk anak2

Salam u ols.. its been a while when i last blogging. 

Mind my laziness to update blog ni ye...
orait.. arini nk story pasal homemade playdough.
Kepada those yg have kids..boleh la try buat sdr playdough ni kan. Selain ianya selamat dimakan ( in case la ur kids termakan.. knowing kids kan.. fitrahnye..semua benda nk masuk mulut. Hehe.. tp yg pasti, jgn pulak u ols suap playdough ni ke dlm mulut anak plak. Kang ade pulak yg bila baby melalak uwaaa uwaa uwaa.. gi suap playdough ni. Almaklum ler, Cik Lyzz kata selamat dimakan. Hahaha... cry! ) 

Bahan2 pon simple j.. dan selalu ada kat umah.

TEPUNG GANDUM 2 CWN
AIR 2 CAWAN
CREAM OF TAR TAR 1SUDU
GARAM 1 CWN

( Cream of tar tar boleh cari kat bakery shop bahagian baking powder, soda bikarbonat etc. Or.. kat giant pon ada jual. Cari bahagian kek. Kalau x jumpa.. skip j. xde pon boleh rasanya..)

Cara nak buat.. campur semua bahan2 dan masak atas api perlahan sampai jadi doh. ( Tips : adunan mmg macam lembik sket tau. Just keep stiring the batter sampai jadi dough. )Tutup api dan warnakan dgn food coloring bila doh dah sejuk sikit. Siap!


Playdough ni bagus untuk kanak2.. selain the colors yg warna warni.. ia juga bagus untuk motor skills dan daya kreativiti anak2.

Tahu tak warna boleh merangsang minda anak2? ( chey... kemain lagi siap tanya soalan. Hihihi ) Pakar kanak2 bersetuju dgn warna  juga boleh menjadikan anak2 kita lebih kreative and bagus untuk merangsang neuron anak2 supaya sel2 tot dia bersambung. ( connecting TOT ) Jadi.. colors ni promotes growth in ur child brain cells hence, bila semua2 cells bersambung.. maka dia pon akan jadi lebih bijak, sihat dan gembira.

Tu sbb kalau kita tengok kindergarden school semua colorful. Kan?



Antara xtvt yg kita boleh main dgn homemade playdough ni..

1. Kita boleh start buat bentuk2 yg simple.. and ask them tu stimulate it. Peringkat awal.. buat la bentuk bulat2/ bentuk memanjang. See how they can follow it.

lepas tu kita boleh try buat bentuk2.. and ask them to guest. Yg ni kelakar la kalau mommies try nk buat bentuk kucing tp anak2 teka itu kambing. Hahahaha.. jgn sedih k. Boleh lawan dgn daddy..sape punya miniture yg paling banyak dpt di teka oleh anak2 dia menang. Sape kalah kena lipat kain. Yeay!!

2. Once they master no.1.. boleh start combine the 2 balls jadi snowman ke, or u join kan kedua2 hujung yg panjang tu untuk jadikan donat, or ambik bentuk bulat dan bentuk panjang tu.. then u combine the 2. U say.. the circle is the face.. yg panjang ni rambut. Then buatkan mata, hidung, mulut.. mesti derang suka. Lepas tu kita biar j anak2 buat bentuk yg dia suka. Jgn kritik kalau x cantik. Always praise them.. supaya dia lebih semangat nk tunjukkan creativiti. And selalunye kita akan dapat bentuk2 yg x dijangka. Haha..

3. Boleh juga guna baking tools yg ada kat rumah mcm penggelek, cutter, donat mould, biscuits mould etc. Yg ni sure derang suka habis sbb selalu bila derang nk kacau kita buat kuih, mmg  x dpt kan. ;) this time ur kids boleh balas dendam.

4. Sambil2 tu boleh ajar math. Contoh.. ask them to give u 5 balls. 3 snakes.. 7cakes.. 4 donat.

5. Ajar kenal warna.. contoh yellow ball, red ball, blue ball.

6. Boleh juga ajar kata sifat. Contoh.. besar kecil, panjang pendek, small smaller smallest, big bigger biggest..

7. Kalau ada bajet lebih boleh lah beli accessory playdough kat pasaraya berhampiran. Lebih fun. πŸ˜ƒ

Motor skills and creativity ni bagus untuk enhance daya tumpuan dan daya berfikir dia. Dari situ kita boleh tgk how they develop. Sambil2 main tu kita blajar kan. Bila anak2 ada motor skills.. dia akan jadi lebih confident and fleksibel. Contoh bila dia start blaja menulis atau melukis.. jari2 dia tu da lebih flexible. And bila dia start blaja benda yg lebih focus.. otak dia dah lebih ready.

After all.. bila kita main sama2 dgn our kids.. kita jadi lebih bonding with them. Sebab x kisah la sel otak berhubung ke tidok.. jgn la frust pulak kalau anak kita x pandai nk buat bentuk gajah mcm yg kita harapkan. ( susah kot nk buat gajah.. haha ) Sbb yg lebih penting..hubungan kita dgn anak2..the time spent yg kita luangkan bersama dia.. duduk main sebelah dia.. guide dia.. and puji dia.. itu yg lebih berharga,

kan?

Wallahualam..

No comments: