Monday, November 17, 2014

Simpanan oren.. cara mudah menyimpan duit gaji..

Hollaaa...

I got this one article kat facebook last month tentang "Simpanan Oren" ni.. and i already start it as soon as i read the article.


Cik Lyzz rasa idea simpanan oren tu sangat brillian terutama pada org yg susah nk menyimpan mcm your truely. Hehehe...

Ok mcm ni... simpanan oren tu maksudnye, everytime kita dapat duit yg berwarna oren iaitu duit note RM20, we need to keep it as our saving. No matter what... kena disiplin kan diri. Jiwa kena kental. Lebih2 lagi dalam sehari tetiba dapat duit oren sebanyak 3 kali, means in each diff transaction. Phewww.... mmg masa tu kena pejam mata n simpan j la duit tu.

Faktor kedua, Cik Lyzz rasa  duit note rm20 ni x berapa banyak sangat. Maksudnye.. xde la macam duit RM1 dan RM10 yg belambak2.. bukak dompet j mesti ada note merah dan biru. So, kebarangkalian untuk kita terima duit oren tu sgt tipis. But yeahh... at least ada la jugak menyimpan kan. Sikit2 lama2 jadi bukit.. ok la tu.. kan?

Untuk itu.. start dari last month, Cik Lyzz dah mula buat simpanan oren. Means... i will never use my note RM20. Kalau dapat...memang akan set aside untuk simpan. Guest what??

To my surprise, x semena2 Cik Lyzz kira duit simpanan oren yg telah terkumpul within a month is RM400. Amaiigaddd... banyak jugak. Happy tau!! Sbb Cik Lyzz da berenti keje pon masih boleh simpan RM400. Jadi.. boleh la gunakan duit tu nnt utk birthday DD december nnt. Clap clap clap..!!!

Nota pengakuan: Walaubagaimanapon..Cik Lyzz selalu berdoa untuk tidak dapat duit Oren setiap kali pecahkan duit rm50. Hahaha.. and kalau dapat.. pernah jugak rasa frust. Alaaa..... duit oren. Maknanya x boleh guna. Ihiks... setakat ni.. masih lagi kuat disiplin diri Cik Lyzz. Vangga pada diri sdr.. x pernah lagi curi2 guna duit tu. Syabasssss mere bete.


So kengkawan... kalau Cik Lyzz yg x kerja ni pon boleh..u ols mesti lagi boleh. Jom start SIMPANAN OREN dari skang. Amacam???? Berani???


Till then... good luck. ;)

3 comments:

Nur Zayyani Liman said...

Cik lyzz..sumpah idea yg bijak..saya pun ingt nk start buat ni..hihi..wish me luck ye..hehe

Little Lizzy said...

Nur Zayyani Liman... kannn??? try ler.. cam x susah pon. Cume kekadang j rasa stress bila dapat duit oren. Hahaha...

Little Lizzy said...

Nway... Cik Lyzz ucapkan the very best of luck ye. Dah penuh tabung nnt kite pegi makan lamb chop sesama k. ;)