Holaaaaaaa... Ahlan wa sahlan..
Ni la hasil 2nd attempt macaroon Cik Lyzz.. Boleh la. Tp x perfect lagi. Ada lagi sikit experiment perlu di buat. Hehe.. Terutama masa nk assemble macaroon yg da siap bakar tu. Aduhai..xtau la mana silapnye. Kalau Cik Lyzz baca2 google reading, if macaroon tu perfectly cooked, it will easily realease from the baking paper tu. So, kena gali lagi Oven Cik Lyzz tu.. x abis berkenalan lagi dgn Oven baru tu. Haha.. Sbb Cik Lyzz punya Macaroon susah betul nk tanggalkan dia dr baking paper tu. Silap2 dia pecah. So, sape2 ada clue? sila kongsi sama2 ye.
Actually ni 3rd time la Cik Lyzz buat. Mula2 buat sdr2 kat rumah.. Mmg la x menjadi sangat. X gebu. Permukaan pon mcm x licin j.. sbb Cik Lyzz banyak derhaka jugak pada resepi masa mula2 attempt tu. Sukatan pon main agak2 j sbb xde scale. Hihihi.. 2nd time buat with my SIL kat Manjung. Still x jadi jugak. Dia punya Oven canggih sangat. Siap merekah2 Cik MakAron tuh. Ni 3rd time... boleh la ada rupa. Tp x perfect. Nnt cik lyzz try lagi dan lagi.. hehe..Bahan2 :
80g ground almond
140g icing sugar
2 egg white ( gred A ) - I separated them at least 24hrs before used and kept in refridgerator
Filling ( Ikut suka jugak )

No comments:
Post a Comment