Coleslaw
Bahan2 :Suku biji kobis ( untuk makan 2 orang )
1biji carrot ( kecil )
Mayonis 4sudu
1 sudu gula
garam secukup rasa
sedikit cuka / air limau nipis
4 sudu susu tepung ( Tp Little Lizzy me guna susu pekat manis sbb xde susu tepung )
Cara membuat :
Cincang kobis dan carrot. Then masukkan semua bahan dalam satu bekas serta gaulkan sebati. Simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam. Ataupon biarkan semalaman lagi sedap.
Bahan2 ni..kalau suka manis..boleh la tambah dan kurangkan sikit ikut citarasa sendiri. Confirmed sedap..try la..
Cik Little Lizzy Me buat coleslaw ni mlm semalam. So, mkn hari ni..rasa dia lebih ummpph sbb all the ingrediant da blend together!!
Ambil 2-3 biji kentang sederhana besar. Rebus sampai empuk then lenyek2 kan sampai lumat. Lepas tu boleh la bulat2 kan and letak tepi.
Untuk gravy :
2batang daun saderi - cincang ( Cik Little Lizzy Me pakai daun sup j..sbb xde daun saderi.Hehe )
1 biji bawang besar ( Cincang )
4 kiub ayam
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
sedikit margerin
2 sudu tepung gandum
air satu mug
Sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Kicap pekat ( untuk warna )
Cara membuat sos mashed potato :
Rebus daun saderi, bawang besar dan kiub ayam bersama air selama sepuluh minit. Tapis rebusan tadi dan asingkan.
Cairkan margerin dalam kuali..then masukkan tepung gandum. Kacau rata dan make sure tepung gandum x melekat or bergentel2 dlm kuali. Masukkan air rebusan tadi sedikit demi sedikit. Kemudian, masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau rata..masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa. ( make sure rasa dulu sblm masuk garam sbb sos tiram dan kiub ayam da masin ). Last sekali masukkan setitik dua kicap pekat untuk gelapkan sikit warna nya. Masaklah sampai pekat mana yg U ol suka..then tuangkan atas kentang td..ready to eat. Yummyy!!
Bahan2 :
Tepung gandum
1 sudu tepung jagung
2-3 sudu rempah kari
garam secukup rasa
( gaulkan rata semua bahan diatas dan letak dalam piring lebar )
1-2 b1ji telur ( pukul telur sampai kembang sedikit )
Cara Membuat Fried Chicken :
Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak bnyk ye and api cukup panas. We nak buat deep fried chicken. Celup ayam yg sudah dibersihkan kedalam telur, then celupkan kedalam tepung sebelum goreng. Perlahankan api sedikit..dan tutup kuali supaya ayam masak rata. Balik2 kan ayam sehingga warna bertukar kepada golden brown. Ready to served.
Sedaapp.. nampak ade dua ketul ayam sorang kan..tp sebenar nya ada lagi ayam goreng off the picture. Ye ye..we tau..we memang mkn bnyk.. Kih kih kih..
Worth give a try..... buat sendiri, lagi puas hati. ;P
1 comment:
Resepi coleslaw tu saya ubah sikit, tak pakai susu ... sedap. Mashed potato belum cuba. Tq
Post a Comment