~~~~~~~~~~~
Resepi ni taken masa bulan puasa haritu. Teruja tgk Kak D and Sena buat butter Prawn untuk juadah berbuka. So, korek2 resepi from them and ade jugak google sket2. Biasa la..Cik Lyzz suka tanya ramai2 n buat google walk b4 buat something2 tu.. baru rasa confident sket. Hehe..
So, here is the butter prawn recepies taking from them and Cik Lyzz alter sikit2 ikut selera Cik Lyzz and En.Suami.
** Bahan-Bahan untuk udang goreng **
10 ekor Udang belah belakang ( Size besar )
2tbs Serbuk Kari / Kunyit
Garam & paper
** bahan-Bahan untuk serbuk butter **
1/2 cwn Susu cair + sikit susu pekat ( untuk rasa manis lemak2. kalau nk manis lagi, boleh tambah gula halus sikit. En.Suami x suka manis2, so x boh gula. )
50g Butter atau secukupnya untuk goreng ( lebih kurang 3-4 sudu )
2 biji kuning telur ( bit dgn wrisk sampai kembang )
cili padi ( hiris kecik2 )
daun kari 1 tangkai
Nestume - Kalau resepi Kak D, dia bubuh serbuk nestume 2 sudu untuk kasi rangup. Tp Cik Lyzz x bubuh pon. Sbb jarang beli nestume kat rumah ni. Tp one day nk try bubuh nestume gak la. Mesti bau dia wangiiiiiii..
** Cara2 **
1. Basuh udang yg da dibelah belakang. Tos kan air dia..and lap2 sket guna kitchen towel. Perap dgn serbuk kari/kunyit n garam seketika.
2. Then goreng udang dgn serbuk kari or serbuk kunyit. Whichever u prefer. Kalau nak rasa pedas and ada rasa rempah..better guna serbuk kari. Wangi j bau dia. No harm..guna serbuk kunyit pon ok. Cik Lyzz x goreng sampai garing pon. Cukup sampai dia masak j. Sbb nnt kita nk goreng balik dgn butter tu. So, x nak kasi dia overcooked. Angkat dan ketepikan.
3. Dalam kuali lain, panas kan butter. ( Masa ni thrill sket..) make sure api betul2 panas..tp jgn sampai hangit pulak.. Bila butter da betul2 panas, masukkan susu cair.
Kacau laju2..then masukkan egg yolks yg da dipukul tu sedikit demi sedikit..keep kacau ye.
++ Tips : kena kacau laju2..supaya jadi serbuk2 halus yg garing tu.. Kalau rasa butter tu x cukup..Cik Lyzz tambah sikit minyak goreng udang tu. ++
4. Sentiasa kacau sampai butter tu garing kekuningan sikit..then masukkan cili potong dan daun kari..
5. Bila da jadi golden brown tu..campurkan udang yg da digoreng td. Goreng sekejap sampai udang garing. Yg penting nk kasi serbuk butter tu mesra dgn udang tu.
6. Angkat dan tos kan minyak..
7. Sedia dihidang panas2.. Nyum2.. ;D
P/S : Kalau nk banyak serbuk dia..pandai2 la lebihkan sukatan tu ye.. hehe. Sbb Cik Lyzz mmg suke serbuk yg banyak. Makan serbuk dgn nasi panas j pon da sedap. Lebih2 lagi time bersahur tu..mata layu pon leh jd bulat. haha..over la kan!
.
1 comment:
Mohon pinjam gambar untuk dipaparkan di blog saya. Saya ada link back ke blog ni. Tq
Btw, nampak sedap butter prawn tu. Macam kat Restoran Mohd Chan Abdullah pulak rupa die. Hehe
Post a Comment